Poręba, 248
601 997 421
fermakurniosek@gmail.com
Ponieważ kury znoszą jaja o zróżnicowanej masie sortuje się je zgodnie z normą UE na cztery kategorie wagowe:
Na każdym z naszych produktów istnieje oznaczenie do jakiej kategorii wagowej należą jaja. Niezależnie od oznaczenia graficznego każde opakowanie musi zawierać informację, czy jest to jajo o masie XL, L, M czy też S.
masa 73g i więcej
masa 53g ≤ 63g
masa 63g ≤ 73g
masa poniżej 53g
Pod względem składu aminokwasów, czyli związków białkowych, jaja są najdoskonalszym produktem pochodzenia zwierzęcego. Do tego stopnia, że służą za punkt odniesienia przy badaniu wartości innych białek. Jajko zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, tzn. te, których organizm człowieka nie wytwarza, a które są dla niego niezbędne i dlatego musi je otrzymywać z pokarmem, tak więc zawiera pełnowartościowe białko. Dwa jaja o masie 55 g każde pokrywają w 35%. dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na te aminokwasy.
To składnik żółtka. Ten fosfolipid nazywany jest "pogromcą tłuszczu", głównie ze względu na właściwości emulgujące. Rozbija spożywane tłuszcze oraz cholesterol na małe cząstki, zapobiega przyczepianiu się ich do ścianek naczyń, tym samym redukując odkładanie się blaszki miażdżycowej. Około 50% lecytyny stanowią wielonienasycone kwasy tłuszczowe, głównie kwas linolowy, który jest prekursorem tzw. prostaglandyn, hormonopodobnych substancji regulujących ciśnienie krwi oraz działających przeciwzapalnie i przeciwzakrzepowo. Lecytyna dobrze działa na wątrobę, m.in. rozpuszcza cholesterol w żółci i chroni przed tworzeniem się kamieni żółciowych. Uczestniczy też w hamowaniu niepożądanych procesów utleniania i poprawia funkcjonowanie układu nerwowego. Dzięki niej łatwiej się uczymy i panujemy nad stresem. Pomimo pewnej odporności na temperaturę, lepiej jest spożywać żółtko jaj nie do końca "ścięte" - na miękko.
Żadne naukowe badania nie potwierdziły bezpośredniej zależności między jedzeniem jajek a poziomem cholesterolu. Jego zawartość we krwi człowieka zależy bowiem od wielu czynników - genów, wieku, płci, wagi, sylwetki i aktywności fizycznej, a także od chorób - też chorób metabolicznych, np. cukrzycy. Trzeba też pamiętać, że nasz organizm sam potrafi wytwarzać cholesterol. Ale najważniejsze jest to, że obecne w w niecałkowicie ściętym żółtku jajka lecytyna i wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 pomagają eliminować zły cholesterol i obniżają poziomu trójglicerydów we krwi.
Składnik | Zawartość w 100 [g] |
---|---|
Kalorie (wartość energetyczna) | 143 kcal / 599 kJ |
Białko | 12,56 g |
Tłuszcz ogółem | 9,51 g |
Kwasy tłuszczowe nasycone | 3,126 g |
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone | 3,658 g |
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone | 1,911 g |
Kwasy tłuszczowe omega-3 | 102 mg |
Kwasy tłuszczowe omega-6 | 1578 mg |
Węglowodany | 0,72 g |
Błonnik pokarmowy | 0 g |
Witamina A | 540 I.U. |
Witamina D | 82 I.U. |
Witamina E | 1,05 mg |
Witamina K1 | 0,3 µg |
Witamina C | 0 mg |
Witamina B1 | 0,040 mg |
Witamina B2 | 0,457 mg |
Witamina B3 (PP) | 0,075 mg |
Witamina B6 | 0,170 mg |
Witamina B9 (kwas foliowy) | 47 µg |
Witamina B12 | 0,89 µg |
Witamina B5 (kwas pantotenowy) | 1,533 mg |
Wapń | 56 mg |
Żelazo | 1,75 mg |
Magnez | 12 mg |
Fosfor | 198 mg |
Potas | 138 mg |
Sód | 142 mg |
Cynk | 1,29 mg |
Miedź | 0,07 mg |
Mangan | 0,03 mg |
Selen | 30,7 µg |
Fluor | 1,1 µg |
Cholesterol | 372 mg |
Fitosterole | ~ |
Jajko jest prawdopodobnie najlepszym pożywieniem dla człowieka i najbardziej atrakcyjnym surowcem pochodzenia zwierzęcego. Zawiera m.in. liczne białka o bardzo wysokiej aktywności biologicznej, aminokwasy, tłuszcze, witaminy, sole minerale i wiele innych związków, a wszystko to o bardzo dobrej przyswajalności. To jest ważne, bo można wyprodukować syntetyczne witaminy, ale ich przyswajalność wynosi np. 10 proc., a pozostałe 90 proc. jest wydalane. Nie ma drugiego takiego pożywienia w przyrodzie, które miałoby tak wysoką przyswajalność. Np. przyswajalność białek z jaja wynosi 94 proc., z mleka – 87 proc., a z ziemniaków – 77 proc. Nawet skorupka po zmieleniu i spożyciu ma wysoką zdolność do wbudowywania wapnia w kości, dzięki czemu idealnie nadaje się do leczenia osteoporozy. Spożycie jednego jajka zapewnia następujący procent dziennego zapotrzebowania na:
– niezbędne wielonienasycone kwasy tłuszczowe – 12 proc.
– jednonienasycone kwasy tłuszczowe – 23 proc.
– witaminę A – 80 proc.
– witaminę B12 – 100 proc.
Ponadto jajko jest bogatym źródłem witamin D, E, K, oraz innych.
Brakuje w nim jedynie witaminy C.
Jednym z ciekawszych składników występujących w białku jaja jest lizozym – enzym o charakterze bakteriobójczym i wirusobójczym. U człowieka występuje we łzach, dzięki czemu chronią one oko. W jajku jego zadaniem jest ochrona zarodka. Dlatego zaczęto substancję tę stosować w leczeniu AIDS, a także chorób nowotworowych. W 1960 r. za dwie prace związane z lizozymem przyznano Nagrodę Nobla. Obecnie prowadzone są obiecujące badania nad zastąpieniem antybiotyków właśnie lizozymem. Zwróćmy uwagę, że wiele drobnoustrojów uodporniło się na współczesne antybiotyki zaledwie w ciągu 50 lat, natomiast nie były one w stanie uodpornić się na lizozym, który w naturze występuje od milionów lat.
Dość licznie występują także w żółtku kwasy tłuszczowe omega 3, omega 6 i inne niezbędne wielonienasycone kwasy tłuszczowe (np. ALA, EPA i DHA). Kora mózgowa człowieka w 60 proc. jest zbudowana na bazie kwasu omega 3. Jego niedobór wiąże się z chorobami metabolicznymi, nowotworowymi, układu krążenia, utratą odporności, a nawet problemami dermatologicznymi i gastrycznymi. Ponieważ na temat tych kwasów ostatnio bardzo dużo się mówi, warto wiedzieć, że powinno się je spożywać w proporcjach 1:10. Zaburzenie tych proporcji może być niekorzystne dla organizmu człowieka, a szczególnie dla układu krążenia, serca czy układu nerwowego. W zamerykanizowanej diecie opartej na fastfoodach ten stosunek sięga 1:60, a nawet 1:100. Przykładem diety bogatej w omega 3 jest dieta śródziemnomorska, uważana za jedną z najzdrowszych.
Wartym uwagi związkiem w jajku jest cystatyna. Jest ona bardzo podobna do cystatyny ludzkiej i ma zdolność chronienia organizmu przed rozwojem komórek nowotworowych. Mechanizm tego działania jest jeszcze nieznany, ale już wiadomo, że cystatyna niszczy wszystko, co jest negatywne dla naszego organizmu. Niszczy nie tylko bakterie czy wirusy, ale i drożdże, pleśń oraz inne patogeny. Zastosowana w leczeniu, powoduje w 80 proc. łagodzenie bądź ustępowanie objawów raka. Cystatyna występuje w dość sporych ilościach w łożyskach, a więc tam, gdzie tworzy się życie. Niestety, na obecnym poziomie wiedzy badania nad cystatyną są utrudnione, bo koszt pozyskania tego białka z jaja jest tak wysoki, że przestaje być opłacalny z punktu widzenia przemysłu farmaceutycznego. Jeden gram wyizolowanej w ten sposób cystatyny kosztuje 140 tys. dolarów USA. Bardzo dobre wyniki osiąga się, wykorzystując cystatynę syntetyczną do leczenia paradontozy.
Kolejnym cennym składnikiem jajka są fosfolipidy niezbędne dla mózgu i układu nerwowego, z których najważniejsza jest lecytyna. Po co kupować w aptekach wysublimowaną z soi w wysokich temperaturach i nie do końca oczyszczoną lecytynę, skoro tak łatwo dostępna jest w żółtku w naturalnej postaci?