HACCP Certified
  • Adres

    Poręba, 248

  • Zadzwoń

    601 997 421

  • Napisz @

    fermakurniosek@gmail.com

wartsp

Właściwości spożywcze jajek

Jajko jest prawdopodobnie najlepszym pożywieniem dla człowieka i najbardziej atrakcyjnym surowcem pochodzenia zwierzęcego. Zawiera m.in. liczne białka o bardzo wysokiej aktywności biologicznej, aminokwasy, tłuszcze, witaminy, sole minerale i wiele innych związków, a wszystko to o bardzo dobrej przyswajalności. To jest  ważne, bo można wyprodukować syntetyczne witaminy, ale ich przyswajalność wynosi np. 10 proc., a pozostałe 90 proc. jest wydalane. Nie ma drugiego takiego pożywienia w przyrodzie, które miałoby tak wysoką przyswajalność. Np. przyswajalność białek z jaja wynosi 94 proc., z mleka – 87 proc., a z ziemniaków – 77 proc. Nawet skorupka po zmieleniu i spożyciu ma wysoką zdolność do wbudowywania wapnia w kości, dzięki czemu idealnie nadaje się do leczenia osteoporozy. Spożycie jednego jajka zapewnia następujący procent dziennego zapotrzebowania na:
– niezbędne wielonienasycone kwasy tłuszczowe – 12 proc.
– jednonienasycone kwasy tłuszczowe – 23 proc.
– witaminę A – 80 proc.
– witaminę B12 – 100 proc.
Ponadto jajko jest bogatym źródłem witamin D, E, K, oraz innych.
Brakuje w nim jedynie witaminy C.

 

Lizozym cenna substancja

Jednym z ciekawszych składników występujących w białku jaja jest lizozym – enzym o charakterze bakteriobójczym i wirusobójczym. U człowieka występuje we łzach, dzięki czemu chronią one oko. W jajku jego zadaniem jest ochrona zarodka. Dlatego zaczęto substancję tę stosować w leczeniu AIDS, a także  chorób nowotworowych. W 1960 r. za dwie prace związane z lizozymem przyznano Nagrodę Nobla. Obecnie prowadzone są obiecujące badania nad zastąpieniem antybiotyków właśnie lizozymem. Zwróćmy uwagę, że wiele drobnoustrojów uodporniło się na współczesne antybiotyki zaledwie w ciągu 50 lat, natomiast nie były one w stanie uodpornić się na lizozym, który w naturze występuje od milionów lat.

Omega3 kwasy tłuszczowe

Dość licznie występują także w żółtku kwasy tłuszczowe omega 3, omega 6 i inne niezbędne wielonienasycone kwasy tłuszczowe (np. ALA, EPA i DHA). Kora mózgowa człowieka w 60 proc. jest zbudowana na bazie kwasu omega 3. Jego niedobór wiąże się z chorobami metabolicznymi, nowotworowymi, układu krążenia, utratą odporności, a nawet problemami dermatologicznymi i gastrycznymi.  Ponieważ na temat tych kwasów ostatnio bardzo dużo się  mówi, warto wiedzieć, że powinno się je spożywać w  proporcjach 1:10. Zaburzenie tych proporcji może być niekorzystne dla organizmu człowieka, a szczególnie dla układu krążenia, serca czy układu nerwowego. W zamerykanizowanej diecie opartej na fastfoodach ten stosunek sięga 1:60, a nawet 1:100. Przykładem diety bogatej w omega 3 jest dieta śródziemnomorska, uważana za jedną z najzdrowszych.

Cystatyna strażnik organizmu

Wartym uwagi związkiem w jajku jest cystatyna. Jest ona bardzo podobna do cystatyny ludzkiej i ma zdolność chronienia organizmu przed rozwojem komórek nowotworowych. Mechanizm tego działania  jest jeszcze nieznany, ale już wiadomo, że cystatyna niszczy wszystko, co jest negatywne dla naszego organizmu. Niszczy nie tylko bakterie czy wirusy, ale i drożdże, pleśń oraz inne patogeny. Zastosowana w leczeniu, powoduje w 80 proc. łagodzenie bądź ustępowanie objawów raka. Cystatyna występuje w dość sporych ilościach w łożyskach, a więc tam, gdzie tworzy się życie. Niestety, na obecnym poziomie wiedzy badania nad cystatyną są utrudnione, bo koszt pozyskania tego białka z jaja jest tak wysoki, że przestaje być opłacalny z punktu widzenia przemysłu farmaceutycznego. Jeden gram wyizolowanej w ten sposób cystatyny kosztuje 140 tys. dolarów USA. Bardzo dobre wyniki osiąga się, wykorzystując cystatynę syntetyczną do leczenia paradontozy.

Fosfolipidy i układ nerwowy

Kolejnym cennym składnikiem jajka są fosfolipidy niezbędne dla mózgu i układu nerwowego, z których najważniejsza jest lecytyna. Po co kupować w aptekach wysublimowaną z soi w wysokich temperaturach i nie do końca oczyszczoną lecytynę, skoro tak łatwo dostępna jest w żółtku w  naturalnej postaci?

Jajko jest doskonałe!

Bogactwo składu

Jest symbolem źródła życia i witalności. Charakteryzuje się dużym bogactwem składników odżywczych o wysokiej wartości biologicznej, które są niezbędne do rozwinięcia się żywego organizmu - embrionu pisklęcia. Najcenniejszym składnikiem jaja - jako produktu spożywczego - są białka, zawarte zarówno w białku jak i żółtku (żółtko jest głównym magazynem białka w jaju). Odznaczają się one wysoką zawartością aminokwasów egzogennych, szczególnie metioniny, lizyny i treoniny, których brakuje w białkach zbóż. Cechują się one nawet nieco wyższą wartością odżywczą i biologiczną od białek zawartych w mięsie, rybach oraz mleku i stanowią cenne uzupełnienie pokarmów pochodzenia roślinnego a częściowo także zwierzęcego (Niewiarowicz A., Technologia jaj, WNT Warszawa 1970). Jajo kurze jest zatem idealnym produktem spożywczym pokrywającym zapotrzebowanie człowieka na białko. Oprócz białka stanowi ono też doskonałe źródło żelaza, fosforu, witaminy B12, witaminy A i innych składników odżywczych. Oprócz wysokiej wartości odżywczej cenną właściwością jaj są ich walory smakowe. Cechy te powodują, że są one doskonałym surowcem do wytwarzania wielu smacznych i wartościowych potraw. Przygotowanie jaj do spożycia jest proste, łatwe i szybkie a przetwory z jaj mogą występować w różnej formie między innymi jako: płynna masa jajowa chłodzona i mrożona lub suchy proszek jajowy - z przeznaczeniem do użytku w przemyśle spożywczym bądź bezpośrednio w gospodarstwach domowych i gastronomii. Ostatnie badania naukowe potwierdziły także dużą przydatność jaj w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym (Niewiarowicz A., Technologia jaj, WNT Warszawa)

Co z tym cholesterolem?

Dzięki badaniom naukowym, uzyskuje się coraz więcej informacji o walorach dietetycznych, leczniczych i technologicznych jaj. Udowodniono, że cholesterol zawarty w jajach (główny czynnik ograniczający konsumpcję jaj) nie przyczynia się do rozwoju chorób układu krążenia i do arteriosklerozy u osób z normalną przemianą metaboliczną. Potwierdzają to dane zebrane w Izraelu i Japonii, gdzie przy średnim rocznym spożyciu przekraczającym 400 jaj na mieszkańca nie notuje się zwiększonej częstotliwości zgonów w wyniku chorób naczyń wieńcowych. Podobne ilości jaj zjadają nasi południowi sąsiedzi - Czesi i Słowacy. W Polsce spożycie na jednego mieszkańca to zaledwie 215 jaj. Znajdujące się w jajach nienasycone kwasy tłuszczowe uczestniczą w regulowaniu zawartości cholesterolu w organizmie człowieka i gwarantują utrzymanie jego ilości we krwi na właściwym poziomie - nawet przy spożyciu 2 jaj dziennie. Według najnowszych badań schorzenia układu krążenia nie mają bezpośredniego związku z ilością cholesterolu dostarczanego w pokarmach. (Cywa-Benko K., Wężyk S., Wykorzystanie rodzimych ras kur w produkcji jaj bezpiecznych dla zdrowia konsumenta, Produkcja bezpiecznej dla zdrowia żywności, Zakrzewo, 2003 s. 33-42).
banner 

Producent jaj konsumpcyjnych

45 lat doświadczenia i tradycji w hodowli kur niosek

12

Jesteśmy firmą produkującą jaja konsumpcyjne. Tutaj możesz znaleźć wszystkie informacje dotyczące nas oraz produkowanych przez nas jajek.

Nasze wieloletnie doświadczenie w hodowli drobiu zapewnia najwyższej jakości produkt na państwa stole, jakim jest jajko kurze. Nasz cel to zadowolenie naszych Klientów.

Produkcja jaj odbywa się w kurniku systemem klatkowym, całkowicie zmechanizowanym, posiadamy własną mieszalnię pasz, sortownię oraz maszynę foliującą. Każde jajo z naszej fermy naświetlane jest promieniami UV-C posiadającymi działanie bakteriobójcze. Kury znajdują się pod stałą opieką weterynaryjną.

Kontakt

Zadzwoń

(+48) 601 997 421

fi
Dostawa na czas

 

fi

Hurtowa sprzedaż jaj

 

fi

Najwyższa jakość

 

fi

Jaja UV-C

 

Wszystko o jaju

Jajo jaju nierówne

Ponieważ kury znoszą jaja o zróżnicowanej masie sortuje się je zgodnie z normą UE na cztery kategorie wagowe:

Składniki odżywcze

Pod względem składu aminokwasów, czyli związków białkowych, jaja są najdoskonalszym produktem pochodzenia zwierzęcego.

Doskonały surowiec spożywczy

Jajko jest najlepszym pożywieniem dla człowieka i najbardziej atrakcyjnym surowcem pochodzenia zwierzęcego.

Co oferujemy

Nasza Firma zajmuje się bezpośrednią dystrybucją jaj na terenie południowej małopolski. Zaopatrujemy podmioty, zarówno handlowe jak i produkcyjne. Hurt jaj Kraków, Myślenice, Zakopane.

Najwyższa jakośćDobra cenaŻetelne dostawy Zadowolenie konsumenta Hurt jaj

Ferma „Jaśkowiec"

about1

about2

Dlaczego My

  • Najwyższa jakość

    Nasze kilkudziesięcioletnie doświadczenie w produkcji jaj, gwarantuje jajka o najwyższych walorach na Państwa stole.

  • Dostawa na czas

    System dystrybucji to na regularne cotygodniowe dostawy, według umówionego harmonogramu i jest oparty o nasze środki transportu.

Ferma Drobiu „Jaśkowiec"

Producent jaj konsumpcyjnych

Kontrola

Kury znajdują się pod stałą opieką weterynaryjną.

Jaja UV

Każde jajo z naszej fermy naświetlane jest promieniami UV-C posiadającymi działanie bakteriobójcze.

Jakość

Posiadamy własną mieszalnię pasz, co gwarantuje nawyższej jakości jaja dzięki zbilansowanemu żywieniu kur.
  • 1