Jajko doskonałym surowcem spożywczym
Właściwości spożywcze jajek
Jajko jest prawdopodobnie najlepszym pożywieniem dla człowieka i najbardziej atrakcyjnym surowcem pochodzenia zwierzęcego. Zawiera m.in. liczne białka o bardzo wysokiej aktywności biologicznej, aminokwasy, tłuszcze, witaminy, sole minerale i wiele innych związków, a wszystko to o bardzo dobrej przyswajalności. To jest ważne, bo można wyprodukować syntetyczne witaminy, ale ich przyswajalność wynosi np. 10 proc., a pozostałe 90 proc. jest wydalane. Nie ma drugiego takiego pożywienia w przyrodzie, które miałoby tak wysoką przyswajalność. Np. przyswajalność białek z jaja wynosi 94 proc., z mleka – 87 proc., a z ziemniaków – 77 proc. Nawet skorupka po zmieleniu i spożyciu ma wysoką zdolność do wbudowywania wapnia w kości, dzięki czemu idealnie nadaje się do leczenia osteoporozy. Spożycie jednego jajka zapewnia następujący procent dziennego zapotrzebowania na:
– niezbędne wielonienasycone kwasy tłuszczowe – 12 proc.
– jednonienasycone kwasy tłuszczowe – 23 proc.
– witaminę A – 80 proc.
– witaminę B12 – 100 proc.
Ponadto jajko jest bogatym źródłem witamin D, E, K, oraz innych.
Brakuje w nim jedynie witaminy C.
Lizozym cenna substancja
Jednym z ciekawszych składników występujących w białku jaja jest lizozym – enzym o charakterze bakteriobójczym i wirusobójczym. U człowieka występuje we łzach, dzięki czemu chronią one oko. W jajku jego zadaniem jest ochrona zarodka. Dlatego zaczęto substancję tę stosować w leczeniu AIDS, a także chorób nowotworowych. W 1960 r. za dwie prace związane z lizozymem przyznano Nagrodę Nobla. Obecnie prowadzone są obiecujące badania nad zastąpieniem antybiotyków właśnie lizozymem. Zwróćmy uwagę, że wiele drobnoustrojów uodporniło się na współczesne antybiotyki zaledwie w ciągu 50 lat, natomiast nie były one w stanie uodpornić się na lizozym, który w naturze występuje od milionów lat.
Omega3 kwasy tłuszczowe
Dość licznie występują także w żółtku kwasy tłuszczowe omega 3, omega 6 i inne niezbędne wielonienasycone kwasy tłuszczowe (np. ALA, EPA i DHA). Kora mózgowa człowieka w 60 proc. jest zbudowana na bazie kwasu omega 3. Jego niedobór wiąże się z chorobami metabolicznymi, nowotworowymi, układu krążenia, utratą odporności, a nawet problemami dermatologicznymi i gastrycznymi. Ponieważ na temat tych kwasów ostatnio bardzo dużo się mówi, warto wiedzieć, że powinno się je spożywać w proporcjach 1:10. Zaburzenie tych proporcji może być niekorzystne dla organizmu człowieka, a szczególnie dla układu krążenia, serca czy układu nerwowego. W zamerykanizowanej diecie opartej na fastfoodach ten stosunek sięga 1:60, a nawet 1:100. Przykładem diety bogatej w omega 3 jest dieta śródziemnomorska, uważana za jedną z najzdrowszych.
Cystatyna strażnik organizmu
Wartym uwagi związkiem w jajku jest cystatyna. Jest ona bardzo podobna do cystatyny ludzkiej i ma zdolność chronienia organizmu przed rozwojem komórek nowotworowych. Mechanizm tego działania jest jeszcze nieznany, ale już wiadomo, że cystatyna niszczy wszystko, co jest negatywne dla naszego organizmu. Niszczy nie tylko bakterie czy wirusy, ale i drożdże, pleśń oraz inne patogeny. Zastosowana w leczeniu, powoduje w 80 proc. łagodzenie bądź ustępowanie objawów raka. Cystatyna występuje w dość sporych ilościach w łożyskach, a więc tam, gdzie tworzy się życie. Niestety, na obecnym poziomie wiedzy badania nad cystatyną są utrudnione, bo koszt pozyskania tego białka z jaja jest tak wysoki, że przestaje być opłacalny z punktu widzenia przemysłu farmaceutycznego. Jeden gram wyizolowanej w ten sposób cystatyny kosztuje 140 tys. dolarów USA. Bardzo dobre wyniki osiąga się, wykorzystując cystatynę syntetyczną do leczenia paradontozy.
Fosfolipidy i układ nerwowy
Kolejnym cennym składnikiem jajka są fosfolipidy niezbędne dla mózgu i układu nerwowego, z których najważniejsza jest lecytyna. Po co kupować w aptekach wysublimowaną z soi w wysokich temperaturach i nie do końca oczyszczoną lecytynę, skoro tak łatwo dostępna jest w żółtku w naturalnej postaci?